gonul-sohbetlerinin-ilkinde-vakiflar-konusuldu project cover image

GÖNÜL SOHBETLERİNİN İLKİNDE VAKIFLAR KONUŞULDU

Vakıf, Fakir zengin arasında sınıf farklığını gidermek için iyi niyetle güzellikleri ifade etmek amacıyla kurulan toplumsal kuruluşlardır. Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi Gönül Sohbetlerinin ilkini “İslam Kültür ve Medeniyetinde vakıf anlayışı ve vakıfların önemi” konulu sohbet programı ile gerçekleştirdi.

Haber Tarihi: 16 Mayıs 2022


Vakıf, Fakir zengin arasında sınıf farklığını gidermek için iyi niyetle güzellikleri ifade etmek amacıyla kurulan toplumsal kuruluşlardır.

Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi Gönül Sohbetlerinin ilkini “İslam Kültür ve Medeniyetinde vakıf anlayışı ve vakıfların önemi” konulu sohbet programı ile gerçekleştirdi.

 

Gönül Sohbetinde Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Mehmet Hüsrevoğlu şehrimizde altı yüz vakıf olduğunu söylerken, vakıf medeniyeti ile ilgili çeşitli bilgiler verdi. İlk vakıf Medine’de peygamberimiz döneminde kurulmuş ve bu vakıf anlayışı günümüze kadar gelmiştir. Peygamberin (sav) malı mülkü olmaz Peygamberin kazancı malı vakıftır anlayışını Medine’den başlatmıştır. Mekke’den, Medine’ye hicret yılında peygamberimiz döneminde Medine’nin suyu azdı. Su 50 Km. uzaklıktan geliyordu, suyun gelmesi için damadı Hz. Osman’a bir kuyu almasını ve bunu Müslümanlara vakfetmesini istedi damadı Hz. Osman parasının yarısını harcayarak Medine’ye bu su kuyusunu satın aldı ve bu su kuyusunu da vakfetti.

En çok Selçuklu ve Osmanlı döneminde Vakıflar kurulmuş, o yıllarda parası olan zenginler hamam, cami ve külliyeler yaptırarak vakfetmişlerdir. Bir örnek verelim Cami Kebir (Ulu Cami) gideri için kapalı çarşıda 45 dükkânın akarı gelir olarak vakfedilmiş ve cami giderlerine harcanmıştır. Halka açık hayır vakıfları kuranların, hayırda takvada yarışanların amel defterleri her zaman açıktır şeklinde bilgiler verdi.

 

TYB Başkan Hüsrevoğlu sohbet programlarının her Cuma akşamı saat 18.00’de Meydan Kızılay iletişimi merkezinde devam edeceğini de sözlerine ekledi.

 

Programa katılan Vakıflar Bölge Müdürü Murat Seçilir ise “Selçuklu-Osmanlı vakıf kuruluşları 1923’de sonlanmıştır. Daha sonra 1924’den sonra da yüzlerce vakıf kurulmuştur. Şehrimiz vakıflar şehri olarak bilinir, şehrimizin tanınmış vakıflarından Gevher Nesibe, Bayram Paşa, Kadı Mahmut, Gavremoğlu, Güpgüpzade gibi yaşayan Kayseri’de 600’e yakın vakıf var. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak vakıfların üzerine hakkı olmayıp bir şekilde sahiplenmiş olanlar için mahkemeye verilerek birçok vakıf malları geri alınmıştır ve devlete geçmiştir.” dedi. Program sonunda günün anısına toplu resim çektirildi.

Resim Galerisi