bir-mutefekkir-olarak-ustad-sezai-karakoc project cover image

BİR MÜTEFEKKİR OLARAK ÜSTAD SEZAİ KARAKOÇ

Her hafta Kızılay Meydan Ok Burcu İletişim Merkezinde yapılan “Gönül Sohbetleri” programlarında bu hafta Üstad Sezai Karakoç’u TYB Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Akgün sade bir dil ile anlattı.

Haber Tarihi: 24 Mayıs 2022

Her hafta Kızılay Meydan Ok Burcu İletişim Merkezinde yapılan “Gönül Sohbetleri” programlarında bu hafta Üstad Sezai Karakoç’u TYB Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Akgün sade bir dil ile anlatı.

Gönül Sohbetleri Programına, TYB Başkanı Mehmet Hüsrevoğlu, Prof. Dr. İbrahim Özcan, Kızılay Kayseri Şube Başkanı Cafer Beydili, Yazar Ahmet Sıvacı, Vedat Önal, Mehmet Ayman, Yüksel Kalkan TYB Kadınlar Kolu Başkanı Meral Bulut ve çok sayıda davetli katıldı. Programda Ali Akgün şunları kaydetti:

22 Ocak 1933 doğumlu olan Sezai Karakoç Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğmuştur. Çocukluğu doğduğu ilçe olan Ergani'de geçmiştir. Eğitimine de Ergani ilçesinde başlayan Sezai Karakoç 1944 yılında ilkokul eğitimini tamamladı. Ortaokula Maraş ortaokulunda başlayan Sezai Karakoç burada parasız ve yatılı okumuştur.

Lise öğrenim boyunca Felsefe dersine ilgi duydu ve Felsefe okumaya karar verdi. Sezai Karakoç üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi.

Karakoç, Kısakürek ile tanıştıktan sonra ise bir daha hiç ayrılmadı. Girdiği sınavı kazanarak 11 Ocak 1956’da maliye müfettiş yardımcısı oldu.
İlk eserleri 1950’li yıllarda Büyük Doğu’da yayımlanan Karakoç, 16 Aralık 1963’ten itibaren değişik aralıklarla Yeni İstanbul gazetesinde, "Karakoç" imzasıyla günlük yazılar kaleme aldı. Sezai Karakoç, Türk edebiyatının en sevilen şiirlerinden biri haline gelen "Mona Rosa" şiiriyle okuyucunun kalbinde taht kurdu. Fakat Karakoç bu şiiri uzun yıllar şiir kitaplarına almamıştır. Üstad bu şiirler ilg2ili hiçbir zaman konuşmamış ve yorum yapmamıştır.
Diriliş dergisi dışında hiçbir yerde yazmayan Karakoç, dünya savaşlarından yenik çıkan İslam dünyasının yeniden dirilişini amaç edindi. Bu uğurda, yazı hayatı boyunca diriliş kavramı çevresinde zinde bir bilinç uyandırmaya çalıştı; başta şiir, siyaset ve düşünce olmak üzere, dünya Müslümanlarının uyanışına eserleriyle emek verdi.
Edebi ve düşünce hayatını diriliş nesli olarak tanımladığı gençliğin yetişmesine adayan Karakoç'un şiirleri Büyük Doğu, Hisar (1951-54), Mülkiye (1952-53), İstanbul (1953-57) Şiir Sanatı (1955), Hamle (1955), Pazar Postası (1957-58), Türk Yurdu (1959), Hür Söz (1961), Soyut (1965), Hilâl (1965) ve Diriliş (1960-92) dergilerinde yayımlandı.” dedi.                                                                           

Konuşmacı Dr. Ali Akgün, Sezai Karakoç’un şiirlerinde örnekler vererek şiirlerinden çeşitli bölümler okudu.

Resim Galerisi